ראש חודש שחל בשבת

שלום,

השנה ר"ח אלול חל בשבת, איך מקיימים את דברי השו"ע לאכול יותר טוב בר"ח? הרי במילא אוכלים טוב בשבת ועושים סעודות?
ובהזדמנות זו, בקצרה, האם יש הלכות נוספות שצריך לדעת כאשר ר"ח נופל בשבת?

ישר כח

תשובה:

שלום רב,

כתב במשנה ברורה (סי' תיט סק"ב): "כתבו האחרונים דהמדקדקים נוהגים כשחל ר"ח בחול עושים מאכל אחד יותר מבכל הימים לכבוד ר"ח וכשחל בשבת עושים מאכל אחד יותר ממה שנוהגים בכל השבתות כדי שיהיה ניכר כבוד של ראש חודש".

הלכה נוספת שישנה רק בראש חודש הזה. בהפטרה האם לקרוא את ההפטרה הרגילה בראש חודש – השמים כסאי. או אחת מהפטרות של שבעא דנחמתא. ראה בשו"ע וברמ"א סי' תכה שחולקים בזה.

מי ששכח יעלה ויבוא בברכת המזון בדרך כלל אינו חוזר משום שאין חובה לאכול ביום חול. אולם יש לדעת שגם בשבת ראש חודש שיש חובה לאכול פת (מחמת השבת). אם שכח יעלה ויבוא אינו חוזר (ראה שו"ע סי' קפח סעי' ז' ובמשנה ברורה שם סקכ"ח).