זמן ערבית במוצאי שבת

שלום

רציתי לדעת מתי הזמן המוקדם ביותר שאפשר להתפלל ערבית במוצ"ש, ואשמח גם לדעת הסבר למה.

ישר כח

תשובה:

שלום רב

באופן עקרוני אין הבדל בענין זה בין שבת ליום חול, וראה בגמרא בברכות שרב ועוד אמוראים היו מתפללים גם ערבית של מוצאי שבת בפלג המנחה, וכלשון הגמרא "רב צלי של מוצאי שבת בשבת", אלא שמשני טעמים נהגו לאחר את תפילת ערבית של מוצאי שבת: א. כדי לקיים מצות תוספת שבת כראוי, וכשיטת הפוסקים שלכתחילה יש להוסיף כרבע שעה מהחול על הקודש, שהוא זמן ניכר, ראה משנה ברורה בסי' רסא. ב. כדי למנוע חשש חילול שבת, אם יתפללו מוקדם יהיו אנשים שיחשבו שכבר השבת יצאה וכו'. טעם נוסף יש בזה, שהרי יש נדון רחב בפוסקים מתי הוא זמן מוצאי שבת כידוע, לדעת הגאונים וכך פסק הגר"א הוא רביע המילן אחרי שקיעת גוף השמש, 18 דק' אחרי השקיעה [לא כולל התוספת שבת] אך יש שאמרו שהוא 24 דק', ולדעת החזון איש 40 דק', וידועה שיטת רבינו תם 72 דק' ויש שאף הפליגו ואמרו 90 דק'. לכן יש להחמיר לא לחלל את השבת לפחות 40 דק' אחרי השקיעה, כיון שמדובר באיסור חמור של שבת. ממילא, מי שיתפלל מוקדם מידי עלול להכשל.