רמיזה לגוי שירים את מתג החשמל בשבת

שלום.
היה לנו קצר בשבת במזגן והפחת של המזגן נפל בלוח חשמל:
1. האם מותר לי לומר לגוי בשבת להרים את המתג של הפחת כדי להפעיל את המזגן? ברמיזה?
2. במידה וזה מותר, האם מותר לי בנתיים עד שנמצא גוי לסדר את השעון שבת כדי שיפעל מיד שהגוי ירים את הפחת? (אין זרם בחשמל של המזגן!)
3. כאשר שכחתי להכניס את השעון שבת עם המתג של הפלאטה לשקע, וזה אמור להידלק עוד כשעה, האם מותר לי להכניס את המתג עם השעון שבת של הפלטה כדי שידלק בעוד כמה דקות?

תשובה:

שלום רב

  1. חשוב לדעת, שמלבד האיסור של אמירה לגוי יש גם איסור הנאה ממעשה שבת של גוי, כלומר, כאשר הגוי עושה מלאכה עבורך, אף שלא נתבקש כלל, אפילו לא ברמז, אסור להנות ממנה! כך שאם ירים את החשמל לצורך היהודי אין כל היתר. אם יש חושך בכל הבית, ומציעים לגוי שיבוא לאכול אצלך וכו' והוא מגיע ומרים את החשמל לצורך עצמו שימצא את העוגה, וממילא דולק גם המזגן, והדבר נעשה ברמיזה שלא בדרך ציווי מותר.
  2. יש בענין זה איסור מוקצה, אבל אוליכלאחר יד יש להתיר לדעת המשנה ברורה בתחילת סי'שיח, ושלא כהחזון איש שאסר זאת כידוע.
  3. חלילה. כיון שמונח בזה שזה עתיד לפעול, זה איסור גמור. וגם אם נדון זאת כגרמא [הגר"ע יוסף סבר שזה גרמא] גרם מלאכה אסור לדעת השו"ע ראה סי' שלד סעי' כב, וגם הרמ"א שם התיר רק במקום הפסד גדול, ולא הקלו בזה אלא בצירוף עוד סברות אחרות. ראה ילקוט יוסף סו"ס שיח.

בהצלחה