זמן הנחת תפילין / תשלומין

שלום כבוד הרב ! יש לי כמה שאלות: רציתי לשאול אם חס וחלילה אדם קם בבוקר בשעה מאוחרת ( כיוון שגם הלך לישון בשעה מאוחרת ) הוא התעורר בסביבות 12 או 1 או אחד וחצי בצהריים(והגיע זמן תפילת מנחה) והוא לא יודע כיצד מתפללין תפילת תשלומין לשחרית האם הוא יכול להתפלל שחרית רגיל בלי תשלומין או לא?
2. הרב אתה יכול להסביר לי מה זה אנוס ובאיזה מקרים אדם נקרא בגדר אנוס?
3) מהו סדר התשלומין לתפילת שחרית ?
4)הרב האם אדם יכול להניח תפילין וטלית כמה דקות לפני הזמן שלהם שמצויינים בלוחי השנה?

תשובה:

שלום רב,

למיטב הבנתי אתה מתכוון שהוא מתעורר לאחר חצות.

  1. אם זה ייחשב לשוגג, מתפללים פשוט פעמיים שמונה עשרה. פעם ראשונה זה תפילת מנחה, ובפעם השניה זה תפילת תשלומין של שחרית.
  2. אם הוא התכוון להתעורר בזמן, אולם נאנס ולא התעורר זה נחשב לשוגג. אבל אם הוא ידע שככל הנראה זה השעה שהוא הולך לקום זה מזיד לאין לתפילה זו תשלומין.
  3. כנ"ל.
  4. לפני זמן הנחת טלית ותפילין, עדיף שלא להניח. אולם אם השעה דחוקה לו ניתן להניח. ולדעת הרמ"א (האשכנזים) אם בירך על הטלית קודם הזמן, לא מברכים שוב מתי שמגיע הזמן. ראה שו"ע סי' יח סעי' ג' ובמשנה ברורה. אולם ברור שלכתחילה לא מברכים על הנחת התפילין לפני הזמן, ראה משנה ברורה סי' נח ס"ק טז.