הפרשת תרומות ומעשרות קודם גמר מלאכה

שלום: עץ פרי שגדל בחצר הבית, והפרישו תרומות ומעשרות גם על מה שקטפו וגם על מה שעל העץ. עכשיו יש פירות מעורבבים מלפני ההפרשה ולאחריה, ויש גם פירות על העץ. מה לעשות?

תשובה:

שלום רב

הפירות על העץ יש ספק אם חלה עליהם הפרשה, לכן אכן יש לך ספק טבל מעורב בפירות מעושרים, מה שצריך לעשות הוא ללקוט פירות מהעץ ולהפריש מהם שוב על הכל בלי ברכה, כך אתה יוצא מכל ספק.

מקורות:

יש סוברים שמה שאמרו שקודם גמר מלאכה לא חלה ההפרשה, הוא רק בדגן יין ושמן שיש בהם מלאכות חשובות עד הכנתם למאכל ולא בשאר פירות, ראה רמב"ם תרומות פ"ה  הל' ד – ה, ולעומתו בר"ש תרומות פ"ג משנה ד. יש שכתבו שכיון שיש איסור להפריש קודם גמר מלאכה, אף לדעות שההפרשה חלה, ראוי להשאל על כל ההפרשה ולהפריש שוב מחדש, אם מזדמנת לך אפשרות לערוך התרת נדרים, זה כדאי.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ,תודה! בינתיים התברר , שמישהו הפריש, אבל כנראה שפחות מאחד ממאה, וגם לא בטוח שהוא הבין מה הוא אומר. האם ניתן להפריש שוב מאותם פירות? (העץ נמצא בעיר אחרת וגם כבר חילקו מהפירות לאנשים שונים)