לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

תשובה על ספק חטא / צפיה בסרט שצולם בשבת

שלום,
יש לי 2 שאלות:
1) האם מותר לעשות חזרה בתשובה על חטא שאני לא בטוחה אם זה חטא או לא?
ואם אסור, מה עושים במצב כזה שאתה בספק אם חטאת או לא?
2) האם מותר לצפות בסרט/ תוכנית שצולמה בשבת?
תודה מראש!

תשובה:

שלום רב,

  1. ראשית ניתן לברר האם זה נחשב לחטא או לא. אבל בהנחה שזה אכן ספק האם זה חטא או לא, בזמן בית המקדש יש קרבן מיוחד עבור מעשים אלו: "אשם תלוי". (בלי להנכס לנבכי ההגדרות מתי מביאים קרבן זה). כלומר, ודאי שחייבים לעשות תשובה על צד הספק שמא אכן זה חטא.
  2. אם מדובר בסירטון מבויים שהיה ניתן לבצעו ביום חול ובשבת באותה מידה, ויהודי הכין אותו בשבת, מותר להנות ממנו לאחר שיעבור הזמן אותו לוקח להכין את הסירטון. כלומר אם הכנתו אורכת שעתיים – שעתיים לאחר צאת אותה שבת מותר להנות ממנו. (ראה משנה ברורה סי' שיח). אולם אם הסיבה שההסרטה נערכה בשבת היא משום שרק בשבת יכלו להסריט את זה (לדוגמא: אירוע שהתרחש דווקא בשבת), אסור להנות מסרט זה.