שומר על זיכוי בחנות שהתוקף פג

שלום כבוד הרב, סליחה מראש על אורך השאלה, כל הפרטים חשובים..
לחברה שלי היה זיכוי לסכום כסף בחנות מסויימת. אני תכננתי ללכת לקניות אז אמרתי לה שתביא לי את הזיכוי ובמידה ואקנה בחנות זו- אשתמש בזיכוי ואביא לה את הכסף וכך זה יהיה לטובתה שהיא לא תאבד את סכום הכסף הזה.
לקחתי את הזיכוי ובסוף לא השתמשתי בו. הזיכוי נשאר אצלי ובכל פעם שהיא בקשה ממני להחזיר לה אותו- או שאני שכחתי להביא או שהיא שכחה לקחת ממני. כך שהזיכוי עדיין אצלי ולפני מספר ימים גיליתי שעבר התאריך ולזיכוי אין יותר תוקף..
האם אני חייבת לה את סכום הכסף הזה?

תשובה:

שלום רב,

הייתי מציע לנסות ולשאול בחנות אם עדיין אפשרי להשתמש. הרבה פעמים נותנים גם מעבר לתאריך.

בכל מקרה, את לא חייבת לשלם עבור העובדה שהתוקף עבר.

מקורות:

במכר שיש רק הנאת מוכר ולא הנאת קונה, אם לוקח על מנת לבקרו ולבסוף אינו רוצה, אינו אלא שומר חינם או שומר שכר. עיין שו"ע חו"מ סי' ר סעיף יא.

אין חיובי שמירה בשטרות, חוץ מלדעת הרמב"ם יש חיוב על פשיעה. עיין שם סי' שא סעיף א. במקרה זה קל יותר מפשיעה, משום שלא מדובר מפשיעה בשמירה, אלא לדאוג שלא יפקע התאריך (דומה קצת למכירת חמץ בשעה חמישית) ובעלת הזיכוי הייתה צריכה להגיע לבית החברה ולקחת ולא להמתין שהיא תביא לה.