שימוש בכלי של גוי לאחר 24 שעות / הכשרת כלים במדיח כלים

שלום רב,
האם ניתן לאכול אוכל (בשר כשר) שבושל בכלים של גויים? האם יש דרך להכשיר כלים במדיח כלים?

תשובה:

שלום רב

כאשר אתה מדבר על כלי של גויים אני מבין שהכלי עדיין של הגוי, והשאלה אינה נוגעת לטבילה כלים אלא לכך שהוא השתמש בדברים אסורים בכלים אלו ויש בו בליעות אסורות. ברור שאסור להשתמש בכלים אלו, ואף שהבליעות בכלי הם ישנות והגוי לא השתמש בכלי ב24 שעות האחרונות, כך שהמאכל שיעשה בהם לא יאסר בדיעבד, מכל מקום יש איסור לעשות זאת, ולפי שחכמים גזרו על כלים שאינם בני יומן [שלא השתמשו בהם ב24 שעות האחרונות] שמא יבוא להשתמש גם בבני יומן [כמו כן, לגבי מאכלים חריפים כמו חיתוך בצל וכדומה, גם לאחר 24 שעות המאכל נאסר].

במידה וקיימת במדיח הכלים אפשרות של רתיחה עד כדי שהמים מעלים בועות, ניתן להכשיר בתוכו כלים. אופן ההכשרה, הוא לנקות את הכלים היטב לפני הכנסתם למדיח, ולהמתין 24 שעות שבהם לא באו הכלים לידי שימוש כלל, ולאחר מכן להכניסם למדיח ולהמתין עד שהמים שבתוכו ירתחו ויעלו בועות. לאחר מכן יש להוציא את הכלי ולרוחצו במים קרים. מדיח שאין בו אפשרות רתיחה עד כדי העלאת בועות, אף שהמים חמים מאוד, לא ניתן להכשיר בתוכו כלים, ואין בזה שום הכשרה. ראה ס' הכשרות עמ' נו.