שטיפת ריצפה בשבת

בסד
שלום לכבוד הרב היקר
האם שנשפך מים או יין או כול לכלוך אחר מותר לשפוך מיים על הריצפה ולנגב עם סמרטוט?
אשמח לדעת מה ההלכה בזה והמקרות
תודה רבה כבוד הרב

תשובה

שלום רב!

אסור בכל אופן לשטוף את הבית בסמרטוט, או במגב העשוי מחומר ספוגי, (משום איסור סחיטה).

גם במגב שאינו עשוי מחומר ספוגי אסור לשטוף את הבית. [חכמים אסרו להדיח אפילו רצפה מרוצפת, בגלל שחששו שיבואו לטעות ולשטוף גם מקום שאינו מרוצף, ומקום שאינו מרוצף אסור לשטוף משום שיבואו להשוות גומות, כך מבואר בשולחן ערוך סימן של”ז ס”ג].

אמנם אם נשפך כמות גדולה של שמן על הרצפה, וקיימת “סכנת החלקה” מותר. [שו”ע סימן של”ד סכ”ז].

אם התלכלך מקום מסוים ברצפה ורוצה לנקות את זה, מבלי להדיח את כל החדר, מותר לתת מעט מים במקום המלוכלך ולנגב באופן המותר, (בלי חשש סחיטה, עם סמרטוט מאוד גדול על מעט מים, או רק לגרוף החוצה עם המגב הנ"ל), [כך מבואר בספר שמירת שבת כהלכתו פכ”ג הערה כ”ז, בשם הגרש”ז אוירבך זצ”ל].