כל המתאבל עליו מתאבל עמו – הדינים

האם מותר לגהץ, ומה הדין לגבי בגדי שבת וגיהוץ לשבת.
והאם דין מקלחת כתשעת הימים?
ומה עם מאכלי בשר, מוזיקה ובריכה.

תשובה:

שלום רב

להלכה מקפידים על דין זה רק בדברים של שמחה, כמו השתתפות בשמחות ורחיצה, אך מותר לעסוק במלאכה כיבוס וגיהוץ, אך יש להמנע מוזיקה ובריכה. דין הוא מהלוויה עד שבת, ולא כל השבוע של השבעה.

מקורות:

ראה רמ”א סי’ שמה סעי’ ו. בטעם דין זה נקטו רבים מהפוסקים שהוא משום כבוד האבל ולא משום כבוד המת, ולכן כתב הערוך השולחן שם סעי’ יד שכיום שהמנהג למחול על כך בטל דין זה. אולם המנהג להקפיד על כך ולכל הפחות לענין דברים של שמחה כמו השתתפות במסיבות, ובפרט כשאתם גרים יחד באותה העיר. כמו כן מדברי הש”ך שם ס”ק ז מבואר, שדין זה אינו נוהג אלא משעת הקבורה ואילך, ואילו לפני הלויה הכל מותר.