עמידה בקדיש וברכו

שלום וברכה.

ברצוני לשאול מהו מנהג תימן ומהו מנהג הספרדים בקשר לעמידה בקדיש וברכו של תפילת קבלת שבת.

תודה רבה

תשובה:

שלום רב

מנהג בני ספרד שלא עומדים בקדיש אלא אם כן כבר עמדו קודם לכן, כמו לאחר עלינו לשבח, וכפי הוראת האר"י הק'. וכן מנהג בני תימן, כמובא בשו"ע המקוצר של הרב רצאבי סי' יג סעי' י. בברכו אינם צריכים לעמוד, רק החזן בלבד, ראה שם סעי' יג בשם מהרי"ץ, ויש נוהגים שמגביהים עצמם מעט ומשתחוים.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. שלום כבוד הרב,
    קראתי באיזה מקום (לא זוכר היכן) שהקדיש היחידי שגם הספרדים צריכים לעמוד (אפילו אם היו יושבים) הוא של קבלת שבת לפני ה "ברכו".
    נראה לי שהשו"ע כותב את זה, אולי לפי הקבלה.

  2. חיפשתי עכשיו ולא מצאתי.
    אבל כן מצאתי את זה:

    יעמדו הציבור בקדיש וברכו שקודם ערבית של שבת, כדי לקבל "תוספת רוח" קדושה של נשמה יתירה. (שבת א שלו)
    http://dvar-tora.co.il/mamr.aspx?id=1553

    לגבי התימנים- הבלאדי לא עומדים גם בשיר ליום השבת (לא בטוח לי שהם אומרים את המזמור הזה בכלל), כמו שכותב הרב רצאבי. כמדומני שאפילו ב "ה' מלך ה' מלך ה' ימלוך" של שחרית לא עומדים.
    התמנים השאמי, לעומת זאת, הולכים לפי סידור תפילת החודש, ונראה לי שהחיד"א מזכיר את העיניין של נר"ן –

    בעת קבלת שבת הוא מקבל תוספת נשמה יתירה, וכשאומר בואי כלה מקבל תוספת הנפש של נר"ן, ואחר כך כשעונה ברוך ה' המבורך לעולם ועד, מקבל תוספת הרוח של נר"ן, וכשאומר בסוף ברכות קריאת שמע ופרוס עלינו ועל ירושלים עירך סוכת שלום, מקבל תוספת הנשמה של נר"ן.
    (ילקו"י סימן רסז – התפלה בערב שבת)