הפלגה בשבת בספינה של יהודים

אני מפליג עוד חודש בעזה׳ בהפלגה (טיול)
– מיום ראשון עד יום ראשון שלאחריו סך הכל 7 ימים כולל שבת,האם מותר להפליג בה אפילו שהיא מפליגה בשבת?(חברת מנו ספנות)

תשובה:

שלום רב

ההיתר על הפלגה בשבת כשנכנסת לתוכה שלושה ימים קודם לכן וכו' כמבואר בשו"ע בסי' רמח, הוא רק כאשר הספינה מונהגת על ייד גויים ורוב הנוסעים בה גויים, כך שאין חילול שבת, וגם אין איסור של הנאה ממעשה שבת של גוי כיון שהפעולה נעשית עבור רוב הנוסעים שהם גויים ולא נוסף שום דבר עבור היהודים שהם מיעוט, אבל כאשר יש יהודים שעושים כאן מלאכה או שרוב הנוסעים יהודים, אין כל היתר, שהרי זה חילול שבת גמור.

מקורות:

ראה ביאור הלכה סי' רמח ד"ה וכן נהגו. וראה עוד משנה ברורה וביאור הלכה להלן שם סעיף ד.