קבלת שבת בהדלקת נרות על ידי אנשים

חמותי חולת אלצייהמר וכבר לא יכולה להדליק נרות ולברך בעצמה. חמי עוזר לה ומברך במקומה ומדליק נרות. האם ברגע שהדליק נרות הוא קיבל שבת?

תשובה:

שלום רב

בראשונים נחלקו כידוע האם בהדלקת נרות מקבלים שבת, דעת בה"ג שההדלקה היא קבלת שבת ויש חולקים ונהגו הנשים להחמיר כדעת הבה"ג.

אולם כתב הב"ח בסי' רסג והובא במגן אברהם שם ס"ק יח, שזה דוקא נשים, אבל אנשים אינם מקבלים שבת בהדלקה גם כשהם עצמם מדליקים, אלא שלכתחילה יעשה תנאי שאינו רוצה לקבל שבת בהדלקה זו. וכן פסק להלכה במשנה ברורה שם בס"ק מב.

אמנם הט"ז שם ס"ק א חולק על הב"ח, ולכן ודאי כדאי להתנות כנ"ל כדי שלא להכשל בעשיית מלאכה לדעת הט"ז אף שהעיקר להלכה שלא כדבריו.