רחצה במוצאי תשעה באב נדחה

בס"ד
צום קל לכבוד הרב
האם אישה פטורה מהצום שהבדילה במוצאי שבת קודש על מיץ ענבים , הייתה חייבת לקיים סעודה רביעית אחרי ההבדלה ? אני תמיד מקפידה לערוך סעודת מלווה מלכה אחרי ההבדלה בכל מוצאי שבת בלי נדר.
בנוסף , במוצאי שבת ט'באב אישה שהבדילה התירוש הייתה אמורה להתחיל מבורא פרי הגפן או מ"הנה קל ישועתי" ?
במוצאי היום י באב, אפשר להתקלח במים חמים וסבון כרגיל ? לצחצח שיניים וכדומה ?
תודה.

תשובה:

שלום רב

השבתי לך שאין חיוב סעודה רביעית בצום.

עושים הבדלה בלי הפסוקים. מתחילים מיד בורא פרי הגפן.

הערב מוצאי הצום אפשר להתרחץ רגיל, כיון שהתענית דחויה [בשנים רגילות יש בזה מחלוקת בין הפוסקים המהרש"ל מחמיר ורבים מתירים כמובא במשנה ברורה, אולם השנה לכל הדעות הכל מותר למעט בשר ויין משום אבלות של יום].