אמירה לגוי לעשות מלאכה דרבנן במקום הפסד קל

לכבוד הרב היקר
שני שאלות עלו לי ואחווה לכבודו אולי יעוץ לי תושיה

1 האם מותר במקום צורך גדול הפסד מרובה או צורך מצווה לומר לעכו״ם לכתוב בשבת בידו השמאלית כדי שיחשב איסור דרבנן ואם הגוי כותב בידו הימנית לבית לן בה

2 אדם שיש לו עוזרת שמנקה את ביתו ביום השבת באופן המותר האם מותר לו לומר לה שתכתוב באיזה שעה היא גמרה כדי שידע כמה לשלם לה

תשובה:

שלום רב

שבות דשבות גם אצל גוי התירו רק במקום צורך גדול ממש, ראה משנה ברורה סי’ שכח ס”ק ג ופג כתב, שאם אדם סובל ממיחוש כל שהוא ונזקק למשקה חם אסור לומר לגוי להביא לו משקה כזה דרך כרמלית [שההוצאה אליה אסור רק מדרבנן] אף שזה שבות דשבות, כיון שאינו חולה ממש ורק סובל ממיחוש בעלמא. אבל אם אכן יש צורך גדול מותר. כוונתי לומר, שאם מה שכתבת צורך גדול בשאלתך הראשונה הוא המקרה שאתה מתאר בשאלתך השניה, נראה לי שאסור לגמרי… שהרי גם אם היא לא תכתוב היא בודאי תזכור בערך, או אתה תוכל לברר זאת בערך, כך שכל הנושא הוא שקלים בודדים לכאן ולכאן… בכל מקרה אין צורך לומר לה לכתוב אפשר לומר לה שהיא חייבת לזכור והיא תזכור, ואם תכתוב מעצמה זה לצורך עצמה ללא אמירה שלך וזה ודאי בסדר.

שבת שלום.