פיצוי בגין פיטורין שלא כחוק

האם בית דין פוסק פיצויים בגין פיטורין שלא כחוק? לדוגמא עובד שפוטר ללא שמוע. האם בית הדין יפסוק פיצוי על פיטורין שלא כחוק , בנוסף לפיצויי הפיטורין?

תשובה:

שלום רב,

למעשה, כל מקרה לגופו, במקרה של השימוע גם אם המנהג לקיים שימוע לפני פיטורין לא שייך לחייב פיצויים על זה שלא התקיים שימוע, כי אין משמעות לשימוע מבחינה ממונית, ואינו נזק של ממון. אמנם היה ניתן לומר שהפיטורין לא תקפים ללא שימוע, אולם אין מנהג כזה, שגם אם התחייב המעביד לקיים שימוע לפי המנהג, מכיוון שאחרי שימוע אין שום מניעה למעביד לפטר את העובד לא מסתבר שהמעביד התחייב להעסיק את העובד כל עוד לא מקיים שימוע, הלכך הפיטורין תקפים רק המנהג שלא לעשות כאלה פיטורין "מכוערים", אבל אם עשה כן אי אפשר לחייב אותו על זה.