ליווי חולה בשבת לבית החולים

כבוד הרבנים שליט"א
שלום רב
א. האם קרוביו של חולה (ילדיו/אחיו) יכולים לענות לטלפון בשבת כאשר הצוות הרפואי קורא להם להתלוות / לשהות ליד החולה?
ב. האם הקרוב יכול לנסוע בשבת (במונית) ע"מ להתלוות / לשהות ליד החולה?
בכבד רב

תשובה:

שלום רב

חילול שבת לצורך חולה מותר רק אם יש בכך פיקוח נפש! אם ליווי החולה עשוי להציל את חייו, וכגון שהוא חושש לנסוע לבד או שיש חשש שלא יטפלו בו כראוי ללא בני המשפחה מותר, אבל אם מדובר בחולה שברור שלא נשקפת סכנה לחייו, או שהליווי נעשה לנוחותו בלבד, אסור. כמובן במידת האפשר צריך לסדר בערב שבת הכל שלא יזדקקו לכך, אם זה אפשרי. כמובן שיש בענין זה דרגות חומרה שונות, והיינו שלהתלוות אליו באמבולנס שבלאו הכי נוסע, כיון שכל האיסור הוא זילותא דשבת יש להקל יותר, אבל להרים טלפון בשבת צריך רק בתנאים הנ"ל.

אם מדובר בשאלה מעשית כדאי להתייעץ באופן פרטני יותר.

מקורות:

כדין כל דבר הנצרך ליישב את דעתה של היולדת וכמפורט כאן, וכן כתב בארחות שבת פרק כ’ הערה קכח.