התחייבתי לדון בבית דין מסויים ועתה נודע לי שיש ניגון עיניינים

חתמתי הסכם עם עמותה תורנית מוכרת המחלקת כספים למוסדות תורניים של הציבור הדתי.. הכנסנו בבסכם כי בית דין ספציפי יהיה בית הדין שלנו במקרה של מחלוקת וסכסוך. לצערי הרב בשלב מסויים הם החליטו להפר את ההסכם. החלטתי לפנות לבית הדין וכשהודעתי על כך לעמותה הם הודיעו לי שבית הדין שעליו חתמו כבורר הוא אחד מהגופים שנתמך על-ידם. הם ידעו זאת לפני החתימה על בית הדין כבורר. בקיצור גם בנושא זה הם הונו אותי. מה ניתן לעשות במקרה זה?

תשובה:

שלום רב,

אין לך מחוייבות לדון בבית דין הזה.

א. למרות שבית הדין אינו פסול מלדון בסיטואציה הנוכחית, מאחר שהם לא דואגים למימון השוטף של ביה"ד. בכל זאת אתה יכול לדון במקום אחר. משום שההתחייבות שלך לדון בביה"ד הזה אינה מחייבת אותך מאחר שלא ידעת את הפרט הזה, וזה פרט שאנשים מקפידים עליו (למרות שכאמור, הלכתית הם לא מנועים מלדון).

ב. בנוסף, מאחר שככל הנראה מבחינה משפטית מן הסתם זה יחשב לניגון עניינים. וכך גם יתיחסו לזה בבתי המשפט א"כ לא ניתן לאכוף את הפסק דין בבית המשפט, וזו עילה נוספת להחשיב את ההתחייבות שלך לדון שם כהתחייבות בטעות.