אבידה בלי סימן בימינו

בימינו שבדרך כלל בבית המדרש אם נאבד כסף מחזירים גם בלי סימן האם יש לחוש שבאמת לא התייאשו מזה?

תשובה:

שלום רב,

אנחנו לא אמורים להמציא איסורים שחז"ל לא אסרו. בנוסף לכך, לפי חז"ל די בכך שיהיו 51% שהאבידה לא תחזור שהבעלים יתייאשו, שהרי מספיק שיעברו ברחוב 51% גויים כדי שהבעלים יתייאשו. לא נראה שאם אדם רואה שהוא איבד כסף בבית כנסת, הוא משוכנע שיש 50% שהכסף יחזור אליו.

חשוב לציין שאם נמצאה אבידה שאין בה סימן ויש לכלי טביעות עין בבית מדרש שרוב הלומדים בו תלמידי חכמים שאינם משנים בדיבורם אלא לצורך מצווה, יש להכריז מן הדין.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' רנט סעיף ג וסי' רסב סעיף כא.