מתי מותר לכתוב תורה שבעל פה

שלום כבוד הרב
שמעתי באחד מן ההרצאות שאומרים שאסור ליהודי לכתוב דברי תורה שבעל פה על כתב ,ואסור לקרוא בעל פה חלקים מהתורה שכתב.
עכשיו גם יש הלכה כזאתי שזה בעיה לקרוא מה שכתב בעל פה ומה שבעל פה להעלות על הכתב,עכשיו במעשה האם באמת יש איסור נגיד לכתוב חלקים מהתורה שבעל פה על הכתב,לדוגמא אני רוצה לזכור משניות ושמעתי שאומרים שלכתוב פעם אחת זה כמו לשנן 4 פעמים בשיעור של הרב מאיר אליהו האם יש בזה בעיה?
והאם יש בעיה בלקרוא פרק שהוא כבר שגור בפה כמו לקרוא פרק שיר למעלות אשא..
או אשרי האיש אשר לא הלך בעצת רשעים בפה במקרא שזה כבר הרגל?

תשובה:

שלום רב,

בעקרון יש איסור לכתוב את התורה שבעל פה. אולם אמרו חכמים "עת לעשות לה' הפרו תורתך" לכן חיבר רבי יהודה הנשיא את המשניות וכתב אותם, למרות שזו תורה שבעל פה, כדי שלא תשכח התורה מעם ישראל. יש אומרים שמאז בטל האיסור לגמרי, ומביאים לראיה את העובדה שהרמב"ם והשולחן ערוך לא הביאו הלכה זו כלל (כך כתב בשו"ת אפרקסתא דעניא (חלק א, סימן ב), וכן הזכיר הערה זו גם בשו"ת יחוה דעת ח"ג סי' עד. ויש אומרים שהאיסור קיים גם היום ולא הותר לצורכי לימוד התורה. (כך הוא דעת החתם סופר או"ח סי' רח). אולם המנהג היום שהוא שאין כל איסור בנושא זה. ובכל אופן לך ודאי מותר לכתוב מה שאתה רוצה משום שזו למטרה של לימוד התורה שלא תשכח ממך.

ולגבי הדין דברים שבכתב אי אתה רשאי לאומרן בעל פה, ראה כאן.