גיורת שהייתה נשואה לגוי טרם גיורה

שלום לכב' הרב,

בעוונותיי הרבים התחתנתי עם גויה לפני כ- 20 שנה בנישואים אזרחיים ונולדה לנו בת לאחר כשנה.

לימים אשתי החליטה שהיא רוצה להיות חלק מעם ישראל ולהתגייר. בעוונות הרבים אני התנגדתי לכך אך על אף התנגדותי ולמרות הקשיים שבחוסר שיתוף הפעולה מצידי, כשהבת הייתה כבת שנתיים וחצי היא סיימה הליך גיור אורתודוקסי מלא ומיד עם סיום טבילתה במקווה נערכו חופה וקידושין ע"י הרב דרוקמן.

מתוקף היות בתי קטינה, אזי גם היא גויירה (בטבילה בלבד) באותו מעמד ולאחר כשנתיים לערך נולד לנו בן.

כאן המקום לציין כי בזכות נחישותה של אשתי, אני נמצא בתשובה שהחלה בעקבות גיורה ומאז ועד היום אנו נמצאים בתהליך התחזקות מתמיד, כאשר כיום אנו מנהלים אורח חיים חרדי בעיקרו.

הבת למדה במסגרת דתית ממלכתית === ואילו הבן לומד היום בתלמוד תורה חרדי ובעזרת השם השנה בעוד כחודש יתחיל לימודיו בישיבה חרדית.

לפני מספר שנים נודע לי מאשתי כי, בהיותה נערה כבת 17 לערך, נכנסה להריון מבחור שהכירה בארץ מולדתה ומאחר ששניהם היות נוצרים קתולים ההורים מיהרו לערוך להם טקס נישואים קתוליים

לדברי אשתי הנישואים הללו לא החזיקו מעמד ולאחר כשנה בערך הם קיימו הליך של איון (Nullification) נישואין, אשר כפועל יוצא ממנו, הנישואין בטלים מעיקרם, וזאת מאחר שהדת הקתולית אינה מתירה ואינה מאפשרת גירושין.

לצערי אין לה ולמשפחתה עותק ממסמכים המעידים על כך ואין לי אלא להסתמך על דבריה של אשתי ובני משפחתה.

לאור האמור, אודה לתשובת הרב לשאלות הבאות:

1. מה הדין לגבי מעמדה של אשתי טרם הגיור, האם דינה כאשת איש עבורי? אם כן האם דין זה חל גם לאחר הגיור?

2. מה דין הנישואים שלי אליה?

3. מה הדין לגבי הבת, האם חו"ח דינה כממזרה היות ונולדה בטרם קודשנו כדת משה וישראל?

4. מה הדין לגבי הבן?

בעזרת השם בשבועות הקרובים הבת אמורה לצאת לשידוכים ולכן אודה לתשובתכם המהירה.

תשובה:

שלום רב,

  1. מרגע הגיור היא נחשבת ליהודיה לכל דבר, ואין לה כל קשר עם קשרי האישות שהיו לה קודם נישואיה. למרות שגם בהלכה יש מושג של קשרי אישות (נישואין) לגויים. לכן אדם שמקיים יחסי אישות עם גויה, ודאי עובר על איסור, אולם אם האישה היא גם נשואה לאדם אחר, הוא עובר על איסור נוסף: "ודבק באשתו" (ראה בית שמואל אבה"ע סי' טז סק"ב). אלא שבמקרה שלך, שפגשת אותה רק לאחר שנפרדה ממנו האיסור הזה לא קיים. (המושג גט כמובן שלא שייך בגויים).
  2. מרגע שהתחתנתם לאחר הגיור היא אשתך לכל דבר.
  3. הבת הזו כשרה לכל דבר, וחס ושלום אין לה שום בעיית כשרות (ממזרות). אולם היא אסורה להנשא לכהן מאחר שהיא גיורת.
  4. הבן יהודי כשר לכל דבר. (למיטב הבנתי בעת הגיור אשתך לקחה את הכל ברצינות, כלומר, היא קיבלה על עצמה מעול מצוות ברצינות, ואם כך אין כל דופי בגיור, ואין בעיית כשרות אצל הבן).

הרבה הצלחה ורוב נחת מהילדים