צירוף מאכלים לקביעות סעודה

בצק שמרים {פשטידא} שממלאים אותו בגבינה
{כמו רוגלך, רק המילוי שלו בגבינות} וקובעים עליו סעודה. האם צריך עליו נטילת ידיים וברכה"מ? ואם מגישים אותו רק בתור תוספת למנה העיקרית ?

תשובה:

שלום רב

אם אוכלים כמות של קביעות סעודה יש לברך עליו המוציא וברכת המזון ונטילת ידים וכו'. לא משנה לצורך מה מגישים את זה.

קביעות סעודה יש דעות שזה בג’ ביצים ויש דעות בד’ ביצים, למעשה אין לברך המוציא בפחות מ200 סמ”ק, ולשיעור חזון איש 400 סמ"ק, ואף זה רק לספרדים, אשכנזים נוהגים שלא לברך ברכת המזון אלא בכמות שאנשים רגילים לקבוע עליה את סעודתם. ראה משנה ברורה בסי’ קסח סעי’ ו.

כאשר אוכלים מזונות יחד עם מאכלים נוספים הם מצטרפים לשיעור קביעת סעודה, ולכן כאן יש מכשול גדול, כאשר אוכלים את המאפה הזה יחד עם מנה עיקרית, שגם אם במאפה הזה לבדו אין שיעור קביעות סעודה המנה העיקרית מצטרפת איתו, ויש בזה כמה כללים. לכן תמיד מה שצריך לעשות הוא קודם לאכול את המאפה ולברך ברכה אחרונה ואחר כך לאכול את שאר המאכלים שאין ברכתן מזונות ואז הם לא מצטרפים. לחילופין כשיש עוד מאכלי מזונות שאין בהם קביעות סעודה כמו אורז, יש לאכול קודם את כל המאכלים שלא קשורים לקביעות סעודה, ורק בסוף לאכול את המאפה.

שבת שלום