הכשרת מיקרוגל – האחרונים שהתירו להכשיר על ידי זיעה

כבוד הרבנים שיחיו. היות ויש כל כך הרבה דעות לגבי הכשרת מיקרוגל, האם תוכלו לפרט למה אתם פוסקים שאפשר להכשיר את המיקרוגל עם כוס מים (אם תוכלו לפרט). והאם זה רק בדיעבד או גם לכתחילה

תשובה:

שלום רב

ההכשרה אינה לכתחילה אלא רק במקרה שהמיקרוגל נאסר, משום שיש שפקפקו בהכשרה זו הנעשית על ידי אדים עבים שאינה הגעלה ממש. על מקורות ההיתר, ראה שבות יצחק פרק ו בשם הגרי"ש אלישיב, וראה אהל יעקב סי' קח הערה כו שכך היה מורה הגר"מ פיינשטין, ושכך הורה הגר"י בלסקי זצ"ל, אלא שהורה שהכשרה זו אין לסמוך עליה לענין פסח אלא לענין בשר בחלב בלבד. וראה עוד מאמר נרחב בענין זה בקובץ אור ישראל מאנסי חלק נד, בכל המקורות של הגעלה בזיעה, והביא גם כן מדעת הגרי"ש אלישיב שהקל בזה הלכה למעשה. וראה עוד בס' הגעלת כלים לרב צבי כהן פרק י סעי' ד שהביא מקורות נוספים בדין זה. וכן הובא בס' מערכת השולחן עמ' שנא בשם הגר"ש וואזנר.