עלית נער בר מצוה וברכת ברוך שפטרני באמצע השבוע

שלום רב
בני יהיה בר מצוה בשבת הקרובה ויקרא את פרשת מטות.
הוא נהיה בן 13 אתמול ויקרא גם מחר בתורה . האם יש ענין שיעלה לראשונה לתורה בשבת או שגם מחר הוא יכול לעלות לתורה?
מתי אני צריך להגיד ברוך שפטרנו וכו' אחרי שאני עולה לתורה או אחרי שהוא עולה לתורה?
שאלה מילולית: בר מצוה נקרא "נער" בר מצוה? יש ענין הלכתי למילה נער,?
תודה רבה
בשמחות

תשובה:

שלום רב,

המנהג הוא לברך בשבת הראשונה שהוא עולה או קורא בתורה. ראה במגן אברהם סי' רכה סק"ד והובא שם גם במשנה ברורה: "ועכשיו נהגו לברך בשעה שהנער מתפלל או קורא בשבת ראשונה שאז נודע לרבים שהוא בר מצוה". לכן עדיף שיעלה לתורה ויקרא בשבת ואז תברך ברוך שפטרני, כמובן שהוא יכול לעלות לתורה גם מחר ביום חמישי ולברך ברכה זו, אולם נראה שיש עדיפות על שבת שאז נודע לרבים שהוא נעשה בר מצווה. ראה עוד כאן אודות ברכה זו.

אכן ילד שנעשה בר מצווה נקרא נער. אם כי גם על משה רבינו בתיבה כתוב: "ותראה נער בוכה". אגב, בפעם הראשונה שמוזכר נער בתורה הוא מוזכר בהקשר של יוסף בפרשת וישב, והוא נער את בני בלהה ואת בני זילפה, ופירש רש"י במקום עושה מעשה נערות – מסלסל בשערו… לא זכור לי כעת ענין הלכתי במונח נער. במילה נערה יש ענין הלכתי. מסלול הבגרות ההלכתי של הבנות הם: קטנה – עד גיל 12, נערה – מ12 עד 12 וחצי, ואח"כ בוגרת.

הרבה מזל טוב ורוב נחת!