מסירות נפש על המצוות מלבד ג' עבירות ידועות

שלום לרבנים! יש הרבה גדולי ישראל שמספרים עלהם שאמרו להם תואכל חזיר ואם לא תואכלו יהרגו אותך והוא לא אכל ואז אומרים שהוא מת על קידוש השם וקיבל על זה שכר. ולעומת זאת אדם שעושים לו ככה הוא חייב לאכול את החזיר כי זה לא יהרג ואל יעבור ואם לא יואכל ידונו על רצח כי הוא רצח את עצמו אז איך זה מסתדר?

תשובה:

שלום רב

יש בענין זה כמה כללים נוספים: בשעת השמד אפילו על מנהג בעלמא מצוה למסור נפש! כמו כן, יש שהורו לגדול בישראל למסור נפש על כל אחת ממצוות התורה כאשר זה נעשה בפרהסיא. ויש מהראשונים שנקטו שמותר למסור נפש על כל אחת מהמצוות אלא שאין חיוב בכך, אלא שרבים חולקים בענין זה. ראה בכל זה בהרחבה רבה ברמב"ם הל' יסודי התורה פרק ה הל' ב-ג ובמשנה למלך שם.

בהצלחה