טלטול בעמק הצבאים בירושלים

שלום,

אני גר בירושלים. רציתי לדעת האם מותר לטלטל בשבת בשטח הנקרא "עמק הצבאים" (מדובר בשמורת טבע בתוך העיר, יש שם שבילים לטייל, אמנם נראה לי שעיקר היעוד של המקום הוא עבור בעלי החיים הנמצאים שם, ואולי אני טועה בזה) האם יש למקום הזה דין של קרפף שאסור לטלטל בתוכו?
לא ראיתי מישהו שהתחייס לשאלה זו. תודה

תשובה:

שלום רב,

הפנתי את השאלה אל הרב אברהם משה קצנלבוגן, האחראי על העירוב בירושלים, וזוהי תשובתו:

עמק הצבאים, – כמו הרבה מגינות הנוי שבעיר – נועדו לשמור על הטבע שבתוך העיר. לשיפור פני העיר. לטובת התושבים, ולתועלתם.
תושבי העיר מעונינים שיוקמו גני נוי בסביבתם, וקוראים להם "ריאה ירוקה", כשמה, העיר זקוקה לריאות ירוקות ונקיות, התושבים הגרים בשכונות בצפיפות, מעונינים בשטחים פנויים ופתוחים לטיול לאויר צח ולהנאה, עמק הצבאים הוא אחד מהם, ובכדי לשמר את אופי המקום, ובכדי שהעוברים והשבים המבקרים בו לא ישחיתוהו, הקיפו את המקום בגדר, תפקיד הגדר היא לא בכדי למנוע את דריסת הרגל
של הציבור, ההיפך הוא הנכון, המטרה היא לעודד טיול וביקור במקום, (יש גם שמירה במקום של פקחים וכיום גם באמצעות מצלמות),
ולכן אין המקום חולק רשות לעצמו, כלל, הוא חלק מחלקי העיר, ושימוש בשימושי דירה שבעיר. והוא שונה מקרפף שלא הוקף לדירה, שההיקף נועד לשמר את המקום מכניסת זרים. גם שונה משדה זרעים, שם ההלכה ש"זרעים מבטלים מחיצה", מפני שהמחיצה נועדה למנוע את הזרים מלהכנס ולהזיק את הזרעים. ואין המחיצה משמשת לשימושי צניעות ודירה. לא כן בעניננו. ניכר הדבר שהרשות מעודדת את כניסת המטיילים, ובלבד שיתנהגו במקום כיאות.
(עיין במשנה ברורה ביאור הלכה אורח חיים סי' שנ"ח סעיף ט' ד"ה אבל אם
בשם ה"דבר שמואל", ועוד אחרונים).
בברכה
אברהם משה קצנלנבוגן