סיום הצום למי שנמצא במטוס

שבוע טוב. אדם שטס לאיטליה בשעה 18:00 האם יסיים את הצום כפי מה שכאן מוציאים(20:05) או שישבור את הצום רק ב 22:30 כפי איטליה כיון שלא היתה לו שקיעה כל הטיסה? שנזכה לראות פני משיחנו ובנין תפארתינו.

תשובה:

שלום רב,

מעיקר הדין צריך לצום עד למועד סיום הצום במקום שהוא נמצא. קשה לי לשער את המקום המדוייק ואת הזמן המדוייק. אבל ניתן להעריך שאם הטיסה היא בערך ארבע שעות לאחר שעתיים (מועד סיום הצום בישראל) הוא כבר נמצא במחצית הדרך, כך שעדיין לא שקעה השמש. כך נסה לשער בערך מתי אתה נמצא במקום שכבר נעשה לילה, כמובן תוכל לראות מבעד לחלון שהחשיך.

אם אתה מרגיש חולשה, השנה ניתן להקל יותר, מאחר שהצום נדחה ולאחר חצות ניתן יותר להקל.

מקורות:

ראה שו”ת אגרות משה (או”ח ח”ג סי’ צו), שו”ת בצל החכמה (ח”א סי’ לא אות ח), ומדבריהם מבואר שכך צריך לנהוג מעיקר הדין ולא רק מחומרא, אולם בשו”ת פרי אליהו (להגר”א זלטניק ח”ג סי’ יז) כתב שהוא רק משום הדין של נותנין עליו חומרי מקום שיצא לשם, ומכל מקום לכל הדעות יש לצום עד סיום הצום. ראה עוד בשו”ת שבט הלוי (ח”ז סי’ עו) שכתב להקל באופן שצם כבר הרבה שעות. השנה שהצום הוא נדחה ולאחר חצות יש להקל יותר.

הצטרף לדיון

תגובה 1