גדר בין שני שכנים, שנבנה שטח של אחד והצד המכוער פונה לצד השני

אנחנו 2 שכנים שמתגוררים בבתים פרטיים עם חצרות צמודות אחת לשניה. לאחר כמה שנות מגורים החלטתי להקים גדר בין החצרות בשטח שלי על מנת ליצור פרטיות. הגדר ממקומת כולה בשטח שלי וכמובן לא ביקשתי מהשכן להשתתף בעלות שלה.
הגדר עשויה מקורות עץ, היא נראית אותו דבר מ2 צידי הגדר פרט לעובדה שבצד של השכן מוצמדים קורות ותומכים שמחזיקים את הגדר (גם הקורות האלו נמצאות בשטח שלי). האם השכן יכול לבוא בטענה לגבי קורות העץ/התומכים או נראות הגדר בצד שפונה לחצר שלו?

תשובה:

שלום רב,

מצד עיקר הדין חייבים שני השכנים לבנות גדר בגובה של 1.90 מטר בשטח המשותף ועל חשבון שני השכנים. גם אם שנים רבות לא בנו גדר, עדיין ניתן לדרוש זאת. לדעת החזון איש (שאמה היא 57.6 ס"מ) יש לבנות את הגדר בגובה 2.30 מטר, אבל לא ניתן לחייב את הצד השני לנהוג כפי דעה זו. במקרה זה, אם הקורות התומכות הן מתחת לגובה 2.30 מטר, השכן אינו יכול לבוא בשום טענה נגדך, שאפילו אם זה מכער, הרי הוא יכול לחפות את הקורות בתוך השטח שלו ועל חשבונו בכל חומר יפה שהוא ירצה. שהרי הגדר אינו חייב להיות רק בשטח שלך ועל חשבונך.

מקורות:

לעניין מחיצה בין שותפים שלא נבנה שנים רבות, עיין שו"ע חו"מ סי' קנה סעיף לו. עיקר דין מחיצה בין שני שותפים הוא בסי' קנח.