לחטוף מהצדקה…

בס"ד

שלום לרבני בית הוראה שליט"א,

שאלה: גבי בחור א' שפרנסה קשה לו , ושרוצה לתת לחבירו שהתארס סטנדר כדי ללמוד דירתו, שיודע שהוא אוהב מאוד ללמוד בלילי שבת עד מאוחר, אלא שאין לו מספיק (אם כלל) לקנות ומצא בקופת צדקה בעיר ורוצה לתפוס זה כדי לתת לחבירו.

האם שפיר דמי או לא? טוען שאפילו עני חייב לתת צדקה ולכן מה שיקח יכול לתת. מ"מ אמת שאפילו עני המתפרנס מצדקה חייב לתת אבל משלו, לתפוס מן הקופה אולי לא, או דילמא כיון שמונח שם כהפקר וכל מאן דבעי יכול לקחת לכן לא משנה? או כיון שמטרה של האירגון לשיבוא המבקש דבר ולא שיקחו ויתנו זה לזה לזה וכו'… מ"מ סתמו של הדבר עצה קלה שיקח לו וישמש זמן מה וכיון ששלו מאן יעכב לו מלתת לשרוף או מי יודע מה?

מ"מ עצם הנידון כאן הוא האם אפשר לו לקחת מן הקופה ולתת לאחרים או נחשב כמו חב לאחרים שאפשר היה לבוא אדם שרוצה וצריך לו באמת.

תודה ברכה והצלחה

תשובה:

שלום רב

לא כל כך הבנתי במה מדובר. בכל קופת צדקה יש איזה ממונה שמחליט מה לעשות עם הכסף… זה לא הולך שתופסים… צריך לשאול את הממונה והוא יקבע לפי הקריטריונים שלו.

בהצלחה