פגישה עיסקית במסעדה של גויים

שלום רב
יהודי מתעסק עם גוי בעסקים הרבה. וכדי לחתום( ליסגור)
העיסקה ביניהם, הגוי הזמין ליהודי למסעדה( של גוים)
האם מותר ליהודי להכנס למסעדה של גוים אפילו אינו טועם אכילת איסור? או חוששים למראית העין אפילו בחדרי חדרים?
תודה. מימון.

תשובה:

שלום רב,

מעיקר הדין יש להמנע ולא להכנס למסעדה שאינה כשרה. ראה כאן בהרחבה. אולם אם הוא מצטער הרבה משום שיש לו מה להפסיד בעובדה שאינו יכול להגיע לפגישה זו אם היא אכן מתקיימת במסעדה שאינה כשרה, הוא יכול להכנס לשם אם לא מכירים אותו. ראה מה שכתב בשו"ת אגרות משה (או"ח ח"ב סי' מ'): "אך אם הוא רעב ביותר שמצטער טובא ואין שם מקום אחר לאכול יכול ליכנס לשם לאכול דברים הידועים למותרין, אבל צריך שיהיה בצנעא דבמקום צערא ופסידא לא גזרו רבנן כדאיתא בכתובות דף ס'. והיינו שלא יהיו מבחוץ מכיריו, דלפני אלו הנמצאים בפנים הרי יראו שלוקח רק דברים הידועים למותרים. ואם יש שם מבחוץ מכיריו צריך לומר להם שמצטער טובא ולכן נכנס לשם ליקח דבר הידוע למותר. אבל בלא מצטער טובא אין ליכנס לשם כלל".