בונה ומבעיר בשבת

בס"ד
קבעו חז"ל למלאכות שבת שיעור המחייב בכפרה.
א. במלאכת בונה – מה הפירוש "כלשהוא חייב" ? מהו אותו כלשהוא בבניה?
ב. במלאכת הבערה – מספיק רק ניצוץ מהגפרור ?

תשובה:

שלום רב

  1. כל שהוא הכוונה שאין לזה שיעור וכל בנייה שהיא חייבים עליה. על פי זה כתב בכלכלת שבת אות לד, שהתוקע מסמר דק וקטן בקיר חייב משום בונה.
  2. על ניצוץ שאינו נאחז בכלום והוא מתנדף מעצמו מיד נחלקו הדעות אם יש איסור דאורייתא של מבעיר או רק איסור דרבנן, ראה שיטות הפוסקים בזה בהרחבה בשו"ת יביע אומר ח"ה סי' כז. ומכל מקום אם האש נאחזת בגפרור זו ודאי מלאכה דאורייתא.