אדם שלומד בקול ומפריע לאחרים בלימודם

לכבוד הרבנים שלום רב. יש לנו אברך בכולל שלומד בקול רם מידי ומשבש את ריכוז הלימוד של כמה לומדים. מה עושים?

תשובה:

שלום רב,

ניתן לדרוש ממנו ללמוד באופן שאין זה מפריע לאחרים. כמו בתפילה שאנו מתפללים בלחש כדי שלא להפריע לאחרים ראה שו"ע סי' קא סעי' ב'. כלומר, למרות שאם היה מתפלל ומגביה את קולו היה יכול לכוון יותר, בכל זאת אסור לו כדי שלא להפריע לאחרים. ראה שם בביאור הלכה ד"ה דאתי. א"כ גם בלימוד, למרות שע"י הגבהת הקול הוא מן הסתם לומד טוב יותר, ניתן לומר לו שאסור לו לעשות כן ועליו להמנע מלהפריע לאחרים. יש לו אפשרות להנמיך את קולו או ללכת למקום אחר.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אשמח לקבל מקור לכך, שהרי תפילה בלחש זהו דין דגמרא או תקנת חכמים (יומא פו) , בכל אופן, גם אני סובל לעיתים מאנשים שלא מודעים לעוצמת קולם. השאלה היא , האם יש מקור לכך דווקא בנושא הלימוד, דלמא יהא כאן לא תשא עליו חטא… אשמח לקבלת תשובה.

  2. רק אם הלומד מרים את קולו בצורה חריגה ניתן להעיר לו וכמו שמובא במקור לעיל, אבל אם הוא לומד בקול בצורה מקובלת אין אפשרות להעיר לו וזכותו ללמוד בקול בבית מדרש, ומי שמפריע לו שילמד במקום אחר.