משחקים בשבת / טלפון סלולרי מוקצה / בסיס לדבר האסור

שלום כבוד הרב יש לי כמה שאלות לגבי הנושא של שבת
1.האם מותר לשחק בקלפים ביום שבת?
2.לפי מה שהבנתי אסור לגעת בדבר שיכול לגרום לחילול שבת כמו עט או פלאפון,אם עכשיו ממוקם פלאפון על המיטה או על השולחן באיזור שמפריע מאוד,האם מותר להזיז את הפלאפון ביד? והאם יש איסור מסויים להזיז אותו?
3.האם יש איסור לגעת בספר של חול כמו אטלס או ספר של סיפורים,ואם משעמם ביום שבת לאח שלי האם מותר לו לקרוא ממנו ביום שבת?
4.האם ביום שבת מותר לשחק בשחמט
5.אם עכשיו ממוקם דבר מוקצה על דבר שהוא לא מוקצה,כמו יש לי מחשב נייד שממוקם על ספר,או שיש עט ממוקם על ספר האם מותר לי להרים את הספר מהפינה ולגרום למחשב או לעט שיפלו ,ולקחת את הספר?

תשובה:

שלום רב

  1. מותר לשחק בקלפים בשבת, אלא שכמובן תכליתו של יום השבת לעסוק בתורה ובשמחה של מצוה, ולא במשחקים [למי שמסוגל לכך].
  2. הפלאפון  דינו ככלי שמלאכתו לאיסור, וכאשר הוא מונח על המיטה או מצלצל והצלצול מפריע מותר לטלטלו כדין כל טלטול כלי שמלאכתו לאיסור לצורך מקומו, כן כתב השמירת שבת כהלכתה פרק כח סעיף לד וכן פסק בארחות שבת פרק יט סעיף כ”ז ושם כתב בהערה שאין להשתמש בו לכתחילה כשעון מעורר על דעת לטלטלו מפני זלזול בכבוד השבת. טלפונים משוכללים כמו אייפון וכדומה, יתכן שהם מוקצה מחמת חסרון כיס ואסור לטלטל ביד בכלל, כיון שאנשים נזהרים עליהם ביותר.
  3. מותר לקרוא כאשר המטרה היא הנאת הקריאה. ראה כאן בהרחבה.
  4. מותר כנ"ל תשובה 1.
  5. באופן עקרוני כן, אלא אם כן הנחת אותו בכוונה תחילה שם בערב שבת, שאז הספר נחשב בסיס לדבר האסור והוא עצמו נחשב מוקצה. ראה כאן הרבה תשובות בענין.