הסרת מזוזה מבית שכור

שלום רב, גרתי עם הוריי ואחי בדירה שכורה עכשיו ההורים שלי עברו דירה והורדתי את המזוזה מהחדר שלי שהיה שם ושמתי אצלי בתיק בטעות נסעתי עם המזוזה לאילת ונתקענו עם הרכב אבל ברוך ה' חזרנו בשלום, האם זה בניגוד להלכה להסתובב עם מזוזה בתיק? ושאלה כללית מותר לקחת את המזוזות שלנו מהבית השכור לבית החדש? אשמח לתשובה תודה רבה

תשובה:

שלום רב

באופן עקרוני אסור להסיר מזוזה מהבית השכור, ויש בכך סכנה, ויש לדרוש מהמשכיר שישלם עבור המזוזות. כאשר המשכיר אינו מעוניין לשלם נחלקו בכך הדעות. אין איסור להסתובב עם מזוזה בתיק.

מקורות:

ראה שו”ע יו”ד סי’ רצא סעי’ ב. על דעת המתירים להסיר את המזוזה כשבעל הבית אינו מסכים לשלם עבורה, ראה ברכי יוסף שם וכן נראה בשו”ת אגרות משה ח”ד סי’ מד. אולם, בס’ ערוך השולחן סי’ רצג אוסר להסירה אף באופן זה, וראה שו”ת חלקת יעקב יו”ד סי’ קס שבמקום שיש הפסד מרובה [כמה מזוזות ששווין רב ובאדם שאין לו ממון] יש לסמוך על המקילים. אולם, בס’ תשובות והנהגות ח”א סי’ תרמט כתב להחמיר, כיון שהסרת המזוזות יש בה סכנה, ו”חמירא סכנתא מאיסורא”. וראה עוד אפשרויות כאן.