שלום,
אבן שמוט היא משטח אבן מרובע ששמים בתנור למשך שעה בטמפ' גבוהה ולאחר שמוציאים אותה מניחים עליה מאפים אפויים כגון פיצה ופוקצ'ה במטרה לתת להם טעם של טאבון.
אם מניחים על האבן פיצה (בצק פרווה שמעליו גבינה) אני מבינה שהאבן נהיית חלבית. האם בפעם הבאה שהיא תוכנס נקיה לתנור הוא תוכשר ולא תהיה חלבית יותר?
תשובה:
שלום רב
יש לנקותה היטב, להמתין 24 שעות, ואז להכניסה ריקה לתנור המופעל על חומו המירבי למשך שעה, ואז היא חוזרת להיות פרווה. למנהג בני אשכנז שלא מחליפים כלים מחלבי לבשרי, לכתחילה יש לייחד אבן כזו מיוחדת לשימוש לארוחה בשרית.
אבן כזו שנטרפה, כלומר הניחו עליה מאפה בשרי בלי להכשירה קודם מחלבי בתוך 24 שעות לאפייה החלבית, צריכה ליבון חמור, כלומר להכשיר אותה עם ברנר של גז עד שיצאו ממנה ניצוצות.
האם הדין זהה גם לאבן שמוט שהיא אבן לא טבעית אלא אבן שמיוצרת מאבנים טחונות?
אבנים טחונות זה עדיין לא חרס, זה כלי אבן, כך לכאורה.
האם ניתן להכשיר תנ אבן שאפי בו פיצות לתנור חלבי ?
אפשר.
האם ניתן לאפות בתנור העשוי כולו מבטון מאפים בשריים ואח"כ, מעת לעת, גם חלביים.
כאשר מחליפים את האבן עליה מונחים המאפים, ולהשתמש בשלוש פלטות אבן (בשרי/חלבי/פרווה)?
תודה
זה רק אם אתה בטוח שליבנת היטב את כל הכתלים, לא מומלץ, בודאי לא בתוך מעת לעת.
אבן שמוט מגורגרת שהשתמשו בה במטבח שאינו כשר, ואפו בה בתנור לא כשר.
האם ניתן להכשיר אותה?
הסברנו בגוף התשובה איך הכשרתה בליבון חמור.
השאר תגובה