מוכרת בחנות פירות שמכרה סוג ב' במחיר סוג א'

השנה בסוכות עבדתי בסופר קרוב לבית. שכנה שלי באה וקנתה ענבים ושאלה אותי כמה זה עולה. אמרתי לה מחיר שלאחר מכן התברר לי שהיה גבוה מהמחיר האמיתי. (במחשב היה 2 סוגי ענבים או שלושה, הזן שהיא לקחה היה אחר ועל הסלסלה היה ברקוד שצריך לסרוק בשביל לדעת את המחיר). אני מבקשת לדעת האם עליי ללכת אליה לידע אותה על זה. אני מאמינה שתסלח.

תשובה:

שלום רב,

את לא מחויבת לבקש את סליחתה. גם אם הייתה חוזרת ומבקשת את ההפרש, לא היית מחויבת להחזיר.

מקורות:

מסתבר שאף המחיר הגבוה הוא מחיר סביר בשוק, שהרי מצוי חנויות פירות שלא מוזילים את המחיר על סחורה ישנה או על סוג ב', וממילא אין בכך איסור אונאה כלל והמחיר הקובע הוא הסכום שסוכם בסופו של דבר (ככל הנראה לא הוצג מחיר במדף, שהרי הלקוחה באה לברר על המחיר). אמנם, דעת הגר"מ שפרן שליט"א על פי דברי הערוך השולחן חו"מ סי' רכז סעיף ז שמחיר החפץ לעניין אונאה נקבע לפי מחירו באותה חנות, ואם כן היה מקום לומר שאסור להוסיף על המחיר הקבוע בחנות. אבל, לא ברור אם זו כוונת הערוך השולחן ובדיעבד וודאי שלא ניתן לתבוע את ההפרש.