האם אפשר להשתמש בנר חשמלי לצורך נר נשמה?

שלום כבוד הרב,

רציתי לשאול האם ניתן להשתמש בנר נשמה ביארצייט בנר חשמלי?

תשובה:

שלום רב

הגאון מטשעבין נשאל על כך (דובב משרים ח"ג מהדורה חדשה, סי' יח) והשיב שנר נשמה עושים רק ע"י נר ממש עם פתילה ושמן, וכך הביא בשם המהר"ל. ראה במקורות שהבאנו את דבריו כלשונם. ראה עוד בשו"ת משנה הלכות (ח"ה סי' ע') שכתב שדעת הרבה אחרונים שלא להדליק נר נשמה ע"י נר חשמלי, אלא רק ע"י נר ממש.

מקורות:

דובב משרים (ח"ג סי' יח): "על דבר שאלתו באנשים שנדרו מעות קרן קיימת לחברה בתנאי שלאחר הסתלקותם ילמדו משניות וידליקו נר נשמה ביום היארצייט. וכן היא התקנה מאז ועל כן שואל אם בזה שמדליקין נר נשמה בעלעקטרי חשיב כמקיימים התנאי ולדעתי אינה מהנכון לעשות כן אחרי שנר ה' נשמת אדם ועי' במג"א סי' תר"י ס"ק ג בשם מהרי"ל מנהגים סוף הלכות ערב יום כיפור דגימטריה דנר הוא כנגד רמ"ח אברים של אדם וכנגד רמ"ח מ"ע ומש"ה אשה שיש לה רנ"ב אברים כמבואר בש"ס בכורות דף מ"ה ע"א אינה מחוייבת להדליק נר בערב יוה"כ עיי"ש. ואחר ששם נר לא מיקרי אלא אם יש שלשה דברים הללו בהכלי פתילה, שמן, ואור, כמבואר בנתיבות עולם למהר"ל סוף נתיב התורה וז"ל שההדור דנר היא שליש כי יש בו פתילה והשמן והאור שתולה בפתילה שבו ההדור ואם הכלי ג"כ מכלל נר נשאר בתיקו עיי"ש. אלמא מבואר מדבריו הק' דלא בשביל הכלי בלבד הוא נקרא נר רק משום השמן והפתילה והאור וא"כ כיון דבנר עלעקטרי ליכא שלשה דברים הללו לא חשיב בכלל נר ובודאי אין יוצאים ידי חובתם במה שמדליקין נר עלעקטרי לרמז בנר נשמת אדם דזה לא הוה בכלל נר".