מתי מכריזים השנה על צום י"ז בתמוז

שלום רב.
אני מעוניין בשתי שאלות.
א. יום י"ז בתמוז כידוע חל ביום שבת והצום נדחה ליום ראשון.
מתי צריך להכריז על צום תמוז , בשבת הקרובה או בשבת י"ז בתמוז?
ב. האם יש חיוב מינימום לעולים מוסיף בשבת?
תודה ושבוע טוב.

תשובה:

שלום רב,

א. אכן עפ"י השו"ע (סי' תקנ סעי' ד') נוהגים להכריז על הצומות בשבת שלפני הצום. הסיבה לכך הוא כדי שידעו הקהל מתי הצום, וכך כתוב שם בבית יוסף: "כתב עוד הרב דוד אבודרהם (שם עמ' רנד) בשבת שקודם לצומות הללו אחר קריאת ההפטרה קודם אשרי צריך שיכריז שליח צבור להודיע לקהל באיזה יום יחול הצום ואומר אחינו ישראל שמעו צום פלוני ביום פלוני יהפוך אותו הקדוש ברוך הוא לששון ולשמחה כמו שהבטיחנו בנחמות ונאמר אמן ושלש תעניות אין מכריזין עליהם תשעה באב יום הכפורים ופורים". (בצומות הנ"ל אין מכריזים, משום שהם ידועים לכל – ראה כף החיים שם אות כו).

לכן הטוב ביותר הוא להכריז בשבת של י"ז בתמוז כי זו השבת הסמוכה לצום בפועל.

ב. אין חיוב מינימום לעולים ורוצים להוסיף תרומה בשבת.