משפט פיתגורס בראשונים

החזו"א כותב בריש קונטרס קידוש החודש שמכפלת הניצב בעצמו ועוד מכפלת השוכב בעצמו זה מכפלת האלכסון.
רציתי לדעת אם יש לדבר הזה בנוסח הזה מקור בגמרא או בראשונים? (מצינו רעיונות דומים בסוכה ח' ותוס' שם אך זה לא זה).
תודה,

תשובה:

שלום רב,

הכלל שציינת נקראת משפט פיתגורס. בגמ' ותוס' בסוכה שם מדובר לעניין מרובע בלבד ולא לעניין מלבן, אבל ההוכחה שתוספות כותבים שם מתאימה גם למלבן בשינוי קל.

הרמב"ם ותוספות יו"ט מביאים כלל זה לעניין גודל מגרש בפירושם למשנה עירובין פ"ב מ"ה. וכן בתשב"ץ ח"א סי' קסה.

הצטרף לדיון

תגובה 1