עניית אמן על ברכות התורה של מברך שאינו שומר תורה ומצוות

ברצוני לשאול:
1. האם אפשר לומר אמן על ברכה של עולה לתורה בשבת שאינו שומר תורה ומצוות? האם אין בברכתו משום ברכה לבטלה שאין לומר עליה אמן?. היה ואין לומר אמן על ברכתו, האם דין נכון גם ליום חול?.
2. האם בשבת יש להעלות עולה לתורה שומר תורה ומצוות כנגד כל עולה לתורה שאינו שומר תורה ומצוות?

תשובה:

שלום רב,

  1. הלכה היא שעונים אמן אחר ברכות של אנשים שאינם שומרים תורה ומצוות. ראה בשו"ע סי' רטו סעי' ב', ובביאור הלכה שם: "ופשוט דפושעי ישראל שאינם מאמינים בדברי חז"ל הם ככותים קודם שגזרו עליהם דצריך לענות אחריהם אמן כששמעו כל הברכה מפיהם וזהו דוקא לענין עניית אמן לבד". וברור שגם אם להלכה יש בעיה להעלות אותו לתורה, הברכה היא אינה לבטלה.
  2. יש בעיה באופן כללי להעלות לתורה אדם שהוא מחלל שבת בפרהסיא. ויש שהתירו לצורך קירוב רחוקים. ראה כאן וכאן.