גזיזת ציפורניים בראש חודש

סימן רס – דיני הכנסת שבת , משנה ברורה
(ז) לגלחן – ….. יש מקומות שאין מגלחין ואין נוטלין צפורנים בר"ח אפילו חל ביום עש"ק כי כן צוה ר"י
חסיד:
שאלה: איפה הדין "יש מקומות"? בירושלים, ב"ב, חו"ל???

תשובה:

שלום רב

אתה נוגע כאן בשאלה כללית… לפני דור או שנים יהודים חיו בגולה במקומות בהם היו מנהגים קבועים וכו', היום בארץ ישראל ובאמריקה, ואפילו באירופה, בכל שכונה ובכל בנין ובנין יש יהודים מכל העדות והחוגים, והנושא של מנהג המקום נקבע יותר על פי שייכות קהילתית ומנהגי אבות, ופחות על פי מיקום גאוגרפי [דבר שמשליך על כל הנושא של "לא תתגודדו" בזמנינו שכמעט ואינו קיים]. ולכן מי שמנהג אבותיו לחשוש לתקנות רבי יהודה החסיד יחשוש, ומי שמנהג אבותיו שונה ילך על פי מנהגו. ואם אין לו מנהג ואין בזה צורך מיוחד כרגע כדאי להקפיד, אך המיקל יש לו על מה לסמוך, שכן יש שאמרו שלא ציוה אלא לזרעו, וכאמור לא היה זה מנהג קבוע בכל מקום ולא מדובר באיסור של ממש וכו'.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. תזכו למצוות! אין מצוה יותר גדולה מלימוד תורה. "תלמוד תורה כנגד כולם". גמר ברכות … שימוש תלמידי חכמים הגדול מלימוד תורה. תלמיד חכם גמור ע"י שימוש ת"ח שמתרצים לו קושיות המשניות. תודה אבא. היום נולדת. בכבוד רבו יותר מהאב.