חלוקת קבלות והודעות בכתב בשבת

בס"ד
1) הגזבר אצלנו מחלק קבלות בשבת עבור תרומות
שניתנו לו לפני כניסת שבת, בערב שבת
שעבר. במשך השבוע הוא אינו פוגש את
התורמים.
האם יש בכך איסור?
2) יו"ר ועדת הביקורת מחלק בשבת הודעות
בכתב לחברי הועד. הוא אינו פוגש אותם במשך
השבוע.
כל הפעולות הם לצורכי ציבור וטובת בית הכנסת
האם יש בכך איסור?

חודש טוב
ותודה רבה

תשובה:

שלום רב

הקבלות הן מוקצה ואסור לטלטל אותן בשבת [אם שומרים אותן לצורך ניכוי מס הן מוקצה מחמת חסרון כיס, ואם לא שומרים, הן מוקצה מחמת גופו]. כך שלא טוב עושה הגזבר. מה שצריך הוא לעשות תיבה בכניסה לבית הכנסת שם יניח קבלות, וכל התורמים כשיזדמנו לבית הכנסת בימי החול יכניסו לשם. או ישלח בדואר וכדומה.

כל מכתב שאינו נוגע לשבת עצמה אסור לקרוא בו משום שטרי הדיוטות כמבואר בשו"ע סי' שז, לא התירו לקרוא מכתב אלא בגלל הספק שמא יש בו דבר הנצרך בשבת, לכן לא ניתן לחלק את המכתבים האלו בשבת ויש לנהוג כנ"ל. בכלל היום בעידן הדיגיטלי ניתן לפתור את שתי הבעיות האלו בדרכים הרבה יותר פשוטות.

בהצלחה רבה