הימנעות מתשלום קנס על ביטול מלון ע"י אישור רופא

אדם שהזמין חדר במלון, ואח"כ ביטל ובית המלון חייבו אותו בדמי ביטול (50% מהעיסקה), אך אמרו לו שאם יביא אישור מרופא שלא הרגיש טוב לא ייקנס בדמי ביטול, האם מותר לו להוציא אישור מחלה למרות שלא היה חולה בתאריך הזה?

תשובה:

שלום רב,

באופן עקרוני ודאי שאסור. הרי אם הוא חייב לשלם למלון על הביטול בהתאם לתנאי המלון, כיצד יהיה מותר לשקר לצורך גניבה? הרי אם הם ידעו את המציאות האמתית הם לא יותרו על חובת התשלום.

אולם יתכן שיש מקום לחשוב על עצם החיוב אם אכן הוא חייב לשלם. כלומר, אם יש נזק למלון בעקבות ההזמנה שלו ודאי שהחובה לשלם היא גמורה – וחייב לשלם מדין "עושה מעשה על פיו". אלא שאם ברור שאין נזק למלון (לדוגמא, ממילא חצי מהמלון ריק באותו זמן, כך שאין כל ספק שלא דחו כלל הזמנות בעקבות ההזמנה של האיש הזה. אז יתכן שאין חובה לשלם משום שקנס זה הוא כאסמכתא שאינו חייב לשלם. ומוטל על המבטל לברר שאכן הוא לא הזיק.