עשיית סלט טונה בשבת / על ידי גוי

שלום לכבוד הרב
האם מותר לי לומר לגוי לעשות סלט טונה במיונז עבור סעודה שלישית לשבע ברכות (זה קהל גדול יחסית) סמוך לסעודה, ואם כבוד הרב יורה לאיסור לומר לו מה הדין אם כבר עשה האם מותר להשתמש בזה

תשובה:

שלום רב

יש לומר לו להכין בשינוי כפי שמותר לעשות בשבת, כלומר לעשות שינוי בנתינת השמן או המיונז, ולערב שתי וערב [כמו x] ולא כדרך שמערבים ביום חול. ראה שמירת שבת כהלכתה פ"ח סעי' כג [מהדו' ישנה]. גם במקרה שעה זאת כרגיל אפשר לאכול משתי סיבות: א. כיון שיכול היה לעשות בשינוי, נמצא שאדעתא דנפשיה קעביד, זאת אומרת המלאכה נעשתה לצרכו מטעמי נוחות ולא לצורך היהודי שמוכן היה שיעשה בשינוי. ב. לא ברור שהדבר אסור בשבת, ראה שמירת שבת כהלכתה שם הערה פא שמצדד להקל משום שזה לא נעשה ממש גוש אחד ומשום שמדובר בתיקון אוכלא בעלמא, כך שבדיעבד לגבי איסור מעשה שבת יש על מה לסמוך להקל.

שיהיו תמיד שמחות!