שימוש בדפים שהודפסו מאליהם בשבת

שלום וברכה לרב
ביום שישי שלחתי דפים של לימוד להדפסה במדפסת בבית, והדפים לא הודפסו.
במהלך השבת המדפסת התחילה לפעול והדפיסה את הדפים. האם מותר לי ללמוד בשבת מהדפים שהודפסו ? אשמח לנימוק.

תשובה:

שלום רב

מבחינת הענין של אין כל בעיה. כיון שאתה לא עשית כל פעולה האסורה בשבת, אלא המדפסת התחילה מעצמה לפעול [מחמת איזה באג, או שמשהו בחיבורים היה רופף], נמצא שאין כל איסור בדבר, ואין כל סיבה להחיל כאן את הקנס שקנסו חכמים על הנאה ממעשה שבת.

אולם נראה שיש לאסור זאת משום איסור מוקצה, שכן הדפים האלו בשעת כניסת השבת – בבין השמשות, היו ריקים והיה דינם כמוקצה, וממילא נשאר עליהם דין מוקצה כל השבת, כדין "מיגו דאיתקצאי בין השמשות איתקצאי לכוליה יומיה".

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. למה אין בזה איסור נולד הרי לא היו הדפים מודפסים מערב שבת?
    איזה מוקצה הדפים? אם זה כלי שמלאכתו לאיסור האם לא נחשב לצורך גופו?

  2. אין כאן נולד כיון שהדף עצמו לא השתנה והכתוב עליו מן הסתם טפל. בשבת מחמירים רק בנולד גמור, בשונה מיום טוב. דף ריק הוא מוקצה מחמת גופו ולא כלי שמלאכתו לאיסור.