בירך פעמיים בטעות האם זה נחשב להספק?

בסד
שבוע טוב ומבורך

בהבדלה , אם ברכתי על הגפן פעם אחת , בשמים פעם אחת , מאורי האש פעם אחת ופעמיים ברכת הבדלה האם זה הפסק ? מה הדין ?
יש לי צורך תמידי לחזור כמה פעמים על ברכת ההבדלה כי זה החלק הכי חשוב ואני רוצה להיות בטוחה לחלוטין שברכתי נכון ושלא פספסתי כלום.
האם יצאתי ידיי חובת ההבדלה לכתחילה ? קיימתי את המצווה ?
תודה רבה !

תשובה:

שלום רב,

את עושה טעות. בקושי מותר לאישה לעשות הבדלה לבדה. משום שיש שיטות שנשים פטורות מהבדלה. לכן להבא, אם יש לך ספק אם ברכת או לא, אל תברכי עוד פעם שהרי ספק ברכות להקל. מה גם שנראה לי שזה סוג של אובססיה. וככל הנראה בירכת כבר בפעם הראשונה.

לגבי שאלתך האם יצאת ידי חובה. התשובה היא כן. בכל מקרה שאדם בירך בטעות פעמיים אין זה נחשב להפסק משום שאדם שחשב שעדיין הוא לא בירך, כלומר, לדעתו הברכה שהוא הולך לברך הוא צורך האכילה וכד', לכן למרות שבסופו של דבר התברר שהוא כבר בירך בפעם הראשונה, הברכה הנוספת אינה נחשבת להפסק. (ראה שו"ת מנחת שלמה ח"א סי' יח).

בנוסף, באופן כללי בברכות שאדם מברך כדי לאכול וכד', צריכים לדעת שבכל מקרה יצאת ידי חובה שהרי אם זה נחשב הפסק, הברכה השניה נצרכת, לכן בכל מקרה יצאת ידי חובה. (אלא שסברא זו אינה שייכת לגבי הבדלה שההפסק המדובר הוא על ברכת הגפן).