נתן את הכל לאשתו – עשאה אפוטרופוס?

בס"ד

שלום לכבוד רבני בית הוראה שליט"א,

שאלה: עוד משעתי מרב אחד סיפר ששאל רב אחר שהוא דיין על ענין שמדובר במתנה ש"כ שאם הבעל כתב שטר מתנה לאשתו איפה שנתן לה את הכל וכתב שבפירוש שאין כוונתו שהיא תהיה אפוטרופוס אלא שתקבל ואז אמר שלא עשאה אפוטרופוס וזה חל.

כרגע אני קצת דחוף ולא היה לי זמן למצוא תשובה דלא כרב הזה, אבל זוכר אני כמה וכמה תשובות שראיתי בענין זה שאפילו כתבו בלשונות שנותן בלב שלם ועם קנין וכל מיני לשנונות של שופרא דשטרא (לא ליפוי כח) ולא חל, נראה קצת שלא הסביר לו טוב או לא עיין בתשובות על נושא ואמר ע"פ סברא.

באתי לשאול לכם מקורות לזה איפה דמשמע כפשוטו של הדבר דלרא חל, אלא אם כן שימשו בלשונות הנכונות ותלוי בכמות של מתנה בעי קנין. וזה יהיה ברור לא לשם מחלוקת באתי פה אלא לפעמים שומע מרב פלוני דברים שלא נכונים ומפני שצעיר אני לא אמרתי מאומה ורק באתי לבדוק.

תודה בכרה והצלחה

תשובה:

שלום רב,

בשו"ע סימן רמו סעי' ד מבואר שאם הנותן מפרש, זו מתנה גמורה. וכך פסק הב"י בשו"ת אבקת רוכל סי' ע וכן בשו"ת הרשב"א המיוחסות לרמב"ן סי' ט' וכך היא הסכמת הפוסקים.