מנורת לילה שפועלת לבד על פי חיישן – בשבת

בס״ד
רבני בית ההוראה, שלום
אנו ישנים עם תינוקת בחדר, השארנו בשבת מנורת לילה שיש לה חיישן, כאשר יש אור היא נכבית וכן להיפך. כשחיברנו אותה בער״ש היא דלקה, כי לא היה הרבה אור, אבל בשבת בבוקר פתחנו את התריס, ופתיחת התריס גרמה לכניסה של אור שגרם לכיבוי המנורה. למותר לציין שמאותו רגע לא שינינו את מצב התריס כדי לא לגרום להדלקת המנורה.
מה הדין במקרה כזה?
תודה מראש על תשובתכם ועל זמנכם.

תשובה:

שלום רב

אין ספק שכאשר יש שינוי משמעותי והוא פסיק רישא שהמנורה תדלק או תכבה אסור לבצע שינוי זה, וכשם שאסור לפתוח דלת מול הנר הדולק באופן שבודאי יכבה מחמת הרוח, ראה שו"ע סי' רעז סעי' א – ב. אבל כאן יש לי חשש נוסף, שגם כאשר המנורה לא תדלק החיישן כל הזמן עובד ומבצע רישומים דיגיטליים, וכמו החיישנים שיש במקררים החדשים וכדומה, ואם כן אפשר שכל שינוי יהיה אסור אף שלמעשה אינו גורם לשינוי המצב במנורה. כדאי לברר אצל מומחה כיצד פועל החיישן, ואם כדברי, הרי שיש להמנע בכלל מהשימוש במנורה הזו בשבת. תפנה למשמרת השבת בטל'  072-2164422 ותנסה לשאול שם את המומחים שלהם בענין זה.