מה נקרא בריה בברכות הנהנין

שלום. א. מה העניין שכתוב שעדיף להגיע לבית הכנסת כבר עם טלית ותפילין מונחים על האדם? ב. האם גרעיני חמניה נחשבים כבריה (לענין החשש לברכה אחרונה) ולמה הרי זה רק הגרעין וזורקים את הקליפה. תודה רבה

תשובה:

שלום רב

א. הענין לצאת מהבית לבית הכנסת עם הטלית והתפילין הוא על פי קבלה ומקורו באר"י הק' בשם הזוהר, ובבית יוסף סי' כה כתב שהוא ענין גדול, עיי"ש שכתב שכאשר אדם נכנס לבית הכנסת ואומר אשתחווה אל היכל קדשך ביראתך ואין תפילין בראשו, אומר הקדוש ברוך הוא "איה מוראי" והרי הוא כמעיד עדות שקר בעצמו.

ב. בריה זה גם ללא הקליפה, ראה משנה ברורה שגרעין אחד של רימון הוא בריה, אף שמסירים את הקליפה ואת שאר הגרעינים, וכל שכן בחמניה. יתר על כן כתב המשנה ברורה בסי' רי ס"ק ט, שאם לקח גרעין של פרי ושברו ואכל את הרך שבתוכו זה גם בריה!