חזרה בתשובה על לשון הרע והלבנת פנים

שלום רב,
עד מלפני מספר חודשים הייתי חוטא המון באמירת לשון הרע והלבנת פנים ברבים. הייתי מצחיק את הסביבה באמצעות לעג לאחרים וזכורות לי פעמים רבות בהם פגעתי באחרים לשם הבדיחותא. מאז שהוארו עיניי ושמתי לב לחטאים הנוראים הללו אני מרגיש צער עבור כל אחד אשר פגעתי בהם בחיי. אני מקפיד ללמוד הלכות לשון הרע, להתרחק מדבר רכילות ולשון הרע בכל כוחי ואף עשיתי ויתור על כמה חברים כדי להרחיק עצמי מכך. אין באפשרותי להתנצל בפני כל אלה אשר פגעתי בהם בחיי, חלק ניכר מהאנשים כבר לא בקשר עימי שנים רבות וזה יראה מוזר אם אפנה אליהם בבקשת סליחה לאחר משך זמן כה גדול. מה גם שהייתי נער צעיר ואני בטוח שחלק כמעט ושכחו מכך או אפילו ממני. מה אוכל לעשות על מנת לתקן את חטאותיי? אני בתהליך חזרה בתשובה בתקופה האחרונה וזה ללא ספק חלק ניכר מן התהליך שעליי לעבור.
תודה רבה.

תשובה:

לגבי השאלה אם עליך לבקש מהם סליחה כאשר זה רק יצער אותם ויתמיה אותם ובזה ידעו ויזכרו שדיברת עליהם נחלקו הדעות, שכן מחד גיסא לשון הרע הוא אחת העברות שבין אדם לחברו שאין יום הכיפורים מכפר עליהן ללא תשובה, ומאידך, אותו אדם מאוד יפגע אם ישמע שמדברים עליו דברים רעים, ובכל מקרה תגרם לו מכך אי נעימות מרובה, ולא הגיוני שכדי לכפר על חטא נגרום לו אי נעימות זו. לכו המנהג המקובל הוא שלא מבקשים על חטא זה סליחה, כאשר הוא כבר נשכח או לא ידוע, אלא רק חוזרים עליו בתשובה בינינו לבין הקב”ה ובעז”ה יתכפר.

העיקר הוא לקבל מכאן ולהבא בלי נדר לעשות רק טוב ושמח לאנשים, ובעזרת ה' תדע גם אתה רק טוב ושמחה כל הימים!

מקורות:

ראה מועדים וזמנים ח”א סימן נ”ד בשם הגר”י סלנטר